Συνεργασίες με Εθνικά Δίκτυα

Το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου συμμετέχει ως κομβικός συντονιστής σε δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί από άλλα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στόχοι των δικτύων

► Υποστήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο με: παραχώρηση πρωτότυπου- και όχι μόνο- εκπαιδευτικού υλικού, προτεινόμενη βιβλιογραφία, θεματική επιμόρφωση των συντονιστών εκπαιδευτικών των ομάδων ΠΕ, ενεργοποίηση ηλεκτρονικών οδών, δημιουργία κοινών εκδόσεων και συμμετοχή σε κοινές περιβαλλοντικές δράσεις για τη διασύνδεση των σχολείων-μελών του δικτύου.
► Συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς, ΟΤΑ, επιστημονικές ενώσεις κλπ.
► Διεθνείς Συνεργασίες με φορείς και σχολεία άλλων χωρών.

Τα δίκτυα αυτά και η ενδεικτική τους θεματολογία είναι:
 

Δάσος (Κ.Π.Ε. Μουζακίου)
Καταγραφή χλωρίδας και πανίδας. Λειτουργίες - αξίες - ωφέλειες του δάσους. Κίνδυνοι του δάσους. Καταγραφή ανθρωπογενών πιέσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Μετρήσεις κλιματολογικές και ρύπανσης. Μελέτη των δασικών χαρτών σε επίπεδο νομού.

 

Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση (Κ.Π.Ε. Κόνιτσας)
Αρχιτεκτονική. Φυσικό περιβάλλον μέσα και γύρω από τον παραδοσιακό οικισμό. Παραγωγή –κοινωνία- οικονομία. Ενεργειακές ανάγκες του οικισμού, πηγές ενέργειας χτες και σήμερα, επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κατοικία και κλίμα: επίδραση του κλίματος στην οργάνωση των οικισμών και την κατασκευή των οικιών. Τα κτίσματα εκτός του οικισμού, (νερόμυλοι, γεφύρια, παρεκκλήσια, καλύβια, αλώνια, βρύσες, σκάλες, λιθόστρωτα, στάνες, αναβαθμίδες και άλλες ξερολιθικές κατασκευές, αυλάκια ύδρευσης, φράχτες. Πρακτικές αειφορικής διαχείρισης των παραδοσιακών οικισμών. Εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης. Περιβαλλοντικά προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Επαναχρησιμοποίηση δομικών και άλλων υλικών στις παραδοσιακές και σύγχρονες κοινωνίες.
 

 

Άγρια πανίδα σε κίνδυνο ( Κ.Π.Ε. Υπάτης)
Α . Θέματα για τα απειλούμενα είδη ή τα ζώα (ορεινών, ημιορεινών και πεδινών περιοχών και υγρών οικοσυστημάτων)
Β. Θέματα για δάσος, ποτάμι, λίμνες, υγρότοπους, λιβάδια, φρυγανικά οικοσυστήματα, δέλτα ποταμών, χαράδρες, καλλιεργούμενες εκτάσεις, ρυάκια κλπ, όταν γίνεται αναφορά στην πανίδα αυτών των συστημάτων και φυσικά στα είδη που κινδυνεύουν και απειλούνται.
 

Απορρίμματα: Τα χρήσιμα…. ‘άχρηστα’ (Κ.Π.Ε Έδεσσας)
Ανακύκλωση απορριμμάτων και η συμβολή της στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων. Κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων. Ασφαλή διάθεση απορριμμάτων χωρίς προβλήματα για το περιβάλλον. Ανακύκλωση νερού. Πυρηνικά, βιομηχανικά, νοσοκομειακά απόβλητα. Επαναχρησιμοποίηση υλικών -Τέχνη και απορρίμματα. Διαχείριση χαμένης ενέργειας –Τηλεθέρμανση
 

• ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ πηγή ζωής (Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής)
Γνωριμία και αγάπη για τη χλωρίδα του τόπου.

 

Γεωργία και Περιβάλλον – ΚΠΕ Νάουσας
Στόχος είναι μέσα από οργανωμένα σχολικά προγράμματα ΠΕ και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, Δήμους, Νομαρχίες, αγρ. συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις, μεταποιητικές βιομηχανίες, ειδικούς επιστήμονες, αγρότες, βιοκαλλιεργητές κλπ να προσδιοριστεί η σχέση ανάμεσα στη γεωργία και το περιβάλλον. Να αναδειχθούν όλες οι προτάσεις ανάπτυξης της γεωργίας, πώς και πόσο κάθε πρόταση παίρνει υπ' όψη της το περιβάλλον και σε ποιο βαθμό είναι αειφορική. Επίσης πόσο η κάθε πρόταση φροντίζει εκτός από την τσέπη των παραγωγών και την υγεία των καταναλωτών αλλά και την υγεία και την ποιότητα ζωής των ίδιων των παραγωγών μακροπρόθεσμα.

Το Μετάξι – ΚΠΕ Σουφλίου
Θεματικοί άξονες του δικτύου μεταξύ άλλων είναι ο ρόλος και η συμβολή του μεταξιού στην ανάπτυξη ενός τόπου, η πορεία του μέσα στο χρόνο, η βιομηχανική του κληρονομιά, η μεταποίηση των προϊόντων, η καλλιέργεια της μουριάς, η παλαιά και σύγχρονη εκτροφή του μεταξοσκώληκα, η δυναμική και αποδοτική δευτερεύουσα απασχόληση προς νέους τομείς σηροτροφίας, προοπτικές και μέλλον της μεταξουργίας στην Ελλάδα.

Κλιματικές Αλλαγές – ΚΠΕ Στυλίδας

 
 

Copyright ® 2008 ΚΠΕ | All rights reserved.